MARTINA BONNIER

MARTINA BONNIER

Hon började skriva allmän journalistik på dagstidningar och idag är hon chefredaktör för Skandinaviens största modetidning Damernas Värld. 53 åriga Martina Bonnier är idag bosatt i New York och jobbar dagligen med fotograferingar, kläder och möten.  En onsdagskväll en månad sedan hade vi Martina i telefon, som satt tillsammans med sin assistent framför datorn i New York.  I bakgrunden hördes sirenerna av ambulanserna på Manhattan. Hur håller hon egentligen koll på alla trender? Hur ser en vanlig dag ut i hennes liv? Vad ska man göra för att få jobba med henne? (Bilderna är lånade från Google & Martinas instagram som ni hittar här)

Vem är Martina Bonnier?
Martina Bonnier heter jag. Jag har i många år jobbat som chefredaktör på skandinaviens största modetidning Damernas Värld. Genom åren har jag jobbat med tv och skrivit fem modeböcker. Nu bor jag i New York och kommer snart lansera en massa olika plattformar. Allt från video & tv till mode och couture. Även E-commerce och ytterligare en digital modetidning osv. Det är det jag ligger i fasen som kommer lanseras både internationellt och i Skandinavien.

Hur kommer det sig att du flytta till New York?
Vi är alltid i Hamptons på somrarna och har varit det i snart 15 år. Sedan har vi en massa vänner här på Manhattan. Här finns modekontor och allting. Det är lättare att producera, finns mycket fotografer och modeller. Det är så stort kultur liv! Jag bott här förut, sen så kom min dotter in på en väldigt bra skola så vi tänkte att det blev bra. Jag har bott här i snart 2 år och första året körde jag chefredaktör för Damernas Värld. Annars brukar jag vara i Europa en gång i månaden. Då jag nästan alltid har möten i Paris, Milano eller London brukar jag kombinera det med några dagar i Stockholm. Där brukar jag stanna i en vecka högst.

Är du uppväxt i Stockholm? 
Jag har bott runt om i hela världen. Jag är Stockholmare i grunden. Jag har flyttat ganska mycket i mitt liv, speciellt när jag växte upp. Så det är jag inte rädd för, att flytta på mig.

Hur startade ditt intresse för modevärlden?
Jag har varit intresserad sen jag var barn, jag kommer ihåg att jag för veckopengen gick och köpte Vouge istället för en godis. Sedan är jag journalist i botten. Jag började skriva allmän journalistik på dagstidningar, sen så småningom fick jag en sommarpraktik på Veckorevyn som skrivande reporter. Jag var så himla intresserad så jag frågade tillsist min dåvarande chefredaktör om jag fick bli modeassistent vilket hon tyckte var helt galet. För det var att gå ner och börja om från börja och bära påsar istället för att skriva reportage, men det ville jag. Sen har jag jobbat mig upp från det till moderedaktör, till modechef och sen chefredaktör. Emellan tiden har jag även gjort mycket tv, bland annat svt och tv4 samt skrivit massa böcker. Jag är väldigt intresserad av modehistoria, det är min grej. Så egentligen kan man säga att jag har gjort allt man kan göra inom mode. Jag har rest mellan visningar internationellt i 25 år.

Har du några tips för de som inte jobbar inom modevärlden men vill komma in på Fashion Week?
Det är branschmässor så man måste jobba där, man kan inte komma som privatperson. Man är associerad till olika modehus. Det är väldigt omständigt och få personer som faktiskt får komma. Sverige har ibland stora visningar som har 2 platser. Personer som de tycker är tillräckligt kunniga och är i deras kedja. Det är inte så lätt, sedan är det klart att hårt jobb lönar sig. Mode är en bransch där man jobbar väldigt mycket, det är mer en livstil. Alltså är man egentligen inte någonsin riktigt ledig. Det är hård konkurrens men väldigt kul. Branschen är väldigt stor och det finns mycket olika typer av jobb. Vare sig man vill bli inköpare, hålla på med marketing, vill bli stylist. Det är så många olika typer av yrken som finns inom det här. Det finns många som är specialister på olika saker, från de som håller på med att välja tyger till patternmakers. Så det är helt beroende på vad man vill göra.

Vad söker du hos en person som vill jobba för dig?
Jag söker någon som är otroligt intresserad av mode och att lära sig så mycket som möjligt. Man måste vara noggrann, då det är otroligt stora värden. Exempelvis allt från alla plagg man lånar in, allt man har hand om till att göra en fotografering. Det är väldigt dyrbara saker så man måste ha stor ordning. Kunna jobba obekväma arbetstider, vare sig det är helg eller kväll. Jag som konstant flyger mellan olika kontinenter och tidszoner vill att man ska tycka att det är roligt hela vägen. Det är inte som att sitta på en guldstol och titta på visningar, det är långt därifrån. Ta hand om mycket kläder och alltid veta när det ska lämnas tillbaka eller komma in. Ha stört koll på när en ny kollektion kommer och material. Jag kan fråga hur materialet ser ut och hur fallet är, då ska man veta exakt. Man måste veta allt kring grunderna och om man inte vet så får man lära upp sig.

Hur gör du för att hålla koll på alla trender?
Dels så träffar jag alla i industrin, går på alla visningar och showrooms efteråt. Jag har alla nyheter och läser pressreleaser dagligen. Jag har en mailbox där jag snittar ca 350 mail om dagen. Det är mycket information att ta in men man lär sig. Jag reser mycket och tittar på allting. Jag sitter och diskuterar med designerna eller de som jobbar där. Modeindustrin är minst ett halvår före, så man måste hålla koll på olika kollektioner. Vilket även inkluderar mellankollektioner, cruise collections & capsule collections. Ibland får man jobba med två kollektioner parallellt, så man kan sluta på en vår säsong men samtidigt börja på en höst. Det finns även tider där man jobbar med båda samtidigt, då gäller det att man inte blandar ihop dem.

Finns det någon trend som du inte gillar?
Nej, såhär är det. En bra stylist eller moderedaktör har ingenting som de inte kan gå igång på. Det är själva sansen av yrket. Ena dagen är man minimalistisk och andra dagen älskar man super maximalism.  Man går igång, förstår det och kan tolka det. Själv har jag sett det mer som en ära att försöka se och förstå all typ av design vad det än är. Sen så finns det saker beroende på ens egna kropp eller så som man tycker ser mer eller mindre bra ut på en. Det har ingenting med själva modebilden att göra, huruvida jag gillar det eller inte. Då kan jag gilla det på andra.

Har du några tips till unga tjejer som vill gå en liknande väg som dig?
Gärna att man läser journalistik, så man kan uttrycka sig i text är superviktigt. Även när du gör rörligt material eller poddar, då måste man lära sig att intervjua folk. Det är en teknik i det när man intervjuar. Även om man gör en film måste man träna på hur man förhåller sig till kameran och teknik kring det. Så all typ av journalistik är bra i grunden. Även modehistoria och textilkunskap, om man inte förstår eller kan relatera till olika stilar eller trender så är ens kunskapsbas väldigt grund. Vilket kan bli ett problem om man verkligen ska bli duktig på det här. Språkkunskap är också väldigt viktigt i grund och binding. Engelskan måste man kunna väldigt väl, då man måste kunna formulera sig i både tal och skrift. Sedan är det inte ett krav men jag pratar flytande franska, just för att jag har bott i Paris. Vilket klart blir mycket lättare då man spenderar mycket tid i Paris och Milano.

Under din karriär, har du haft någon som du inspirerats av?
Ja absolut! Jag gick journalistik så jag har haft folk omkring mig som varit mina mentorer. Jag fick lära mig av de jätte stora redaktörerna som jag jobbade med. Idag så känner man samma människor, många av alla som jobbar i det här och samma som jag gör. Man får väldigt mycket kontakter.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?
Just idag sitter jag framför datorn och håller på med olika pitchar för en tv serie som jag håller på med om ny couture. Imorgon ska jag bara vara på möten, så det är väldigt olika från dag till dag hur jag lägger upp det. Vissa dagar kan jag sitta och bara skriva texter, vissa är jag ute och plåtar jobb. Sedan finns det dagar då jag är ute och träffar olika människor som håller på med sourcing, tyger, är i showrooms. Jag gör mycket intervjuer, som jag behöver förbereda mig inför. Då jag nästan alltid är med i bild måste jag bli gjord. Då ska alla kläder lånas in och då är det viktigt att få kontakt med olika modehus då man måste tima in och oftast skickas plaggen till ett annat ställe. Då gäller det att logistiken ska funka, att det blir den dagen det ska packas och vidare till nästa.

Har du någon favoritplats? 
Jag gillar Milano väldigt mycket, det är mer för att det är lite behändigt. Inte lika stort, så man kan ta sig runt snabbare. De är oftast lite snällare också, men det är klart jag älskar New York. Jag bor ju här. Jag har flyttat hit för jag tycker att det är sånt fantastiskt ställe att vara på.

Vad är de största skillnaderna mellan New York och Stockholm?
*sirener i bakgrunden* Ni hör ju sirenerna haha. Den största skillnaden är alla människor, kulturer och etniciteter. Det är ett enormt kulturliv och allting finns. Spela ingen roll vad du än vill göra, allting finns här på högsta nivå. Det är en väldigt stor frihet. Folk är också väldigt schyssta mot varandra, alla hjälper alla. Det är jätte bra för att knyta kontakter. Alla som har kreativa yrken reser och är alltid någongång i New York, så det är väldigt lätt att få tag i folk. Det är häftigt, det är mycket energi. Jag brukar säga att staden ger mycket energi och tar mycket energi, så ibland blir man lite trött. Det är väldigt högt tempo här.

4 snabba frågor:
Alltid i väskan? Clarins lip balm
Favoritdrink? Aperol Spritz
Sneakers eller klackar? Klackar
Vem är du av Sex and the city tjejerna? Carrie

Words by: Vilda Broström